Antalya Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Antalya elektrikli araç şarj istasyonu uygulamaları açısından öncü kentlerin başında geliyor. Elektrikli araç pazarının son yıllarda hızla arttığı ve önümüzdeki on yılda daha da büyüyeceği öngörüsüyle elektrikli araç şarj istasyonlarının da sayısı hızla artmaya başladı. Yeğenler Elektrik olarak Antalya elektrikli araç şarj istasyonu çözümlerimizde önemli avantajlar sunuyoruz.

Elektrikli araç şarj istasyonu çözümlerimize geçmeden önce elektrikli araçların son yıllardaki yükselişini değerlendirelim.

Aslında elektrikli otomobiller 19. yüzyılın sonlarında ve 20.yy’ın başlarında oldukça popülerdi, ancak motor teknolojisindeki ilerlemeler ve fosil yakıt kullanan araçların ucuz olarak toplu üretimi elektrikli araçların gelişmesini engelledi.

2000’li yıllardan itibaren batarya teknolojilerindeki gelişmeler ve karbon emisyonunun neden olduğu çevre endişeleri elektrikli araçları ve şarj istasyonlarını yeniden gündeme getirdi. Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tarafından yapılan bir araştırmada batarya maliyetlerindeki düşüşün son on yılda yüzde 90’a yaklaştığını gösterdi. BNEF’in araştırmasına göre elektrikli araçlar için geliştirilen ortalama batarya fiyatları 2010 yılında kilovat-saat başına 1.183 dolar iken 2019 yılında 156 dolar seviyesine gerilemiştir.

Gersan Elektrik G-Charge Çözümleri
Gersan Elektrik G-Charge Çözümleri

Çevresel Faktörler Gelişimi Hızlandırıyor

Batarya maliyetlerindeki düşüşün haricinde çevresel faktörlerde elektrikli araçların gelişimi için önemli bir itici faktör olmuştur. Birçok ülke çevre kirliliği endişesine bağlı olarak ilerleyen dönemde uygulayacakları politikalar için şimdiden tüketicileri bilgilendirmeye başlamışlardır. Örneğin; Singapur’da 2040 yılından itibaren içten yanmalı motorlu araçların satışının durdurulacağı açıklandı. Bu hedef doğrultusunda ülkedeki halihazırda 1.600 olan elektrikli araç şarj istasyonu sayısı 2030 yılına kadar 28.000’e çıkarılacak. Japon hükümeti, Japonya’nın önümüzdeki 15 yıl içinde benzinle çalışan araçları ortadan kaldırmayı hedeflediğini, İngiltere Ulaşım Bakanlığı ise ülkedeki binaların park yerlerinde elektrikli araç şarj istasyonu bulunma zorunluluğuna yönelik yasa önerisini kamuoyu görüşüne açtığını duyurdu.

Elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarına yönelik hükümet politikalarına ve teşviklerine bağlı bir artış olsa da tüketicilerin de artık elektrikli araçları benimsemeye hazır oldukları da görülmektedir.

Otomotiv pazar bilgisi üzerine araştırmalar yapan Jato’nun 2020 yılı eylül ayı istatistiklerinde Avrupa’da ilk defa elektrik motorlu otomobillerin satışlarının dizel motorlu otomobilleri geçtiği görüldü. Bir başka araştırma ise İtalya ve Norveç’te elektrikli araç fiyatlarının benzinli araçlardan daha ucuza satılmaya başlandığına dikkat çekmektedir. Alman otomobil üreticisi bir firmada yaptığı açıklamada 2023 itibariyle elektrikli araçların toplam satışlarından yüzde 20 oranında pay alacağını belirtmiştir.

Ülkemizde de Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından 2020 yılı mart ayında yayınlanan raporda elektrikli araç satışlarının iki kattan fazla arttığı ve bu sayının 2019 yılında bir önceki yıla göre neredeyse üç katına çıktığı da görülmektedir.

TOGG Elektrikli Şarj İstasyonlarına Olan İhtiyacı Artıracak

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından çalışmaları sürdürülen ve yollara çıkması merakla beklenen elektrikli araçlar için de 2030’lu yıllarda Türkiye’de 1 milyon elektrikli araç olacağının öngörüldüğünü belirtilmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu öngörü doğrultusunda çalışmalara başladığı ve sadece büyük şehirlerde değil Türkiye’nin en ücra yerlerinde de şarj istasyonları bulunması gerektiği, buna bağlı olarak da serbest girişimcilerin bulunmadığı yerlerde akaryakıt istasyonlarında şarj noktalarının zorunlu tutulabileceği açıklanmıştır.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Elektrikli araçların sayının artmasıyla beraber elektrikli araç şarj istasyonları da önemli bir gereksinim olmuştur. Konutlardaki standart prizler kullanılarak elektrikli araç şarj edilebilirken elektrik tesisatı düşük amperli olduğu için 8-10 saatlik bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrikli araç şarj istasyonlarında ise yüksek akım sayesinde elektrikli araçlar çok daha kısa süre içerisinde şarj edilmektedir. Örneğin alternatif akım (AC) şarj ile elektrikli araçlar modeline göre 1-4 saat arasında şarj olurken, direkt akım (DC) şarj ile 30 dakika içerisinde yüzde 80 şarja ulaşması sağlanabiliyor. AC şarj istasyonları genelde kişisel kullanımlar için tercih edilirken, DC şarj istasyonları ise ticari ve büyük kapasiteli kullanımlar için tercih edilmektedir.

Antalya’da Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulumunda Yeğenler Elektrik Güvencesi

Antalya elektrikli araç şarj istasyonu sayısında henüz yolun başında. Yeğenler Elektrik olarak 45 yıldır olduğu gibi bugün de sektörel yenilikleri ve gelişmeleri müşterilerimiz ile buluşturmaya öncü oluyoruz. Antalya’da da hızla yaygınlaşmaya başlayan elektrikli araçlar için müşterilerimizin araç şarj istasyonu ihtiyaçlarına Gersan Elektrik tarafından geliştirilen G-Charge ürünleri ile çözüm sunuyoruz.

İster kendi aracınız için eviniz ya da iş yerinize uygun ister ticari olarak müşterilerinize uygun çözümler ile hem aracınızı şarj edebilir hem de gelir elde edebilirsiniz. Size uygun çözümler için Yeğenler Elektrik Müşteri Hizmetleri Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Antalya elektrikli araç şarj istasyonları örneklerini mağazamızda da inceleyebilirsiniz.

Gersan elektrik tarafından geliştirilen G-Charge elektrikli araç şarj istasyonları, kapalı ve açık otoparklar için tasarlanan, standart ve hızlı şarj seçenekleriyle, hava şartlarından etkilenmeyecek yapıları ile güvenli şarja imkân vermektedir. Darbelere ve vandalizme karşı özel olarak tasarlanmış, dışarıdan müdahalelere imkan vermeyen tasarıma sahiptir.

AC Şarj istasyonu, 16A, 32A ve 63A seviyelerinde 1faz ve 3faz olarak elektrikli araç şarjı gerçekleştirebilen ünitedir. Aracın batarya kapasitesine göre değişen, 1 ile 4 saat sürede şarj edebilme kapasitesine sahiptir. Şarj işlemi için “Mod3” olarak adlandırılan yapı ve “Tip2” diye adlandırılan şarj prizine sahiptir. DC şarj istasyonu, 20kW seviyesinden başlayan şarj gücüne sahip olup, aracın kapasitesine göre 5dk ile 2 saat arasında değişim gösteren sürelerde şarj edebilmektedir. İstasyon, CCS/Chademo standartlarında kablolu fişe sahiptir. Opsiyonel olarak aynı anda aracın AC şarj olabilmesi için AC fiş/priz de içerebilmektedir.

Üniteler IEC 61851 standartlarında tasarlanmış olup, Şarj fişi, içerisinde araç ile istasyon arasındaki iletişimin kurulması için özel bir yapıya sahiptir. Bu iletişim ile şarj fişinin doğru takılıp takılmadığı ve aracın şarj akımı bilgilerini içerir. Dahili enerji ölçer, kart okuyucu, LCD panel, kaçak akım ve aşırı akım korumaları gibi parçalar içermektedir.

Antalya Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
Gersan Elektrik G-Charge Çözümleri

NORMAL TİP ŞARJ İSTASYONU

Normal tip (ödeme sistemsiz) şarj istasyonu, tek fazlı (1P) 16A (3,7kW) seviyesinden üç fazlı(3P) 63A(44kW) seviyesine kadar şarj akımlarına sahip olup, aracın kapasitesine göre değişim gösteren sürelerde şarj edebilmektedir. İstasyon, temel gereksinimler olarak tüm araçlara uyumlu standart özellik ve korumaları içermektedir.

İstasyon, IEC 62196 standartlarında 1 adet Mod-3 Tip-2 şarj prizine sahiptir. Opsiyonel olarak aynı anda 3 aracın şarj edebilmesi için 3 taneye kadar priz konulabilmektedir. Priz olarak Mod-1/2 CEE veya “Schuko” priz de kullanılabilmektedir. 

Opsiyonel olarak prizin bulunduğu bölme, manyetik kilit mekanizmasına sahip kayar kapak ile gizlenebilmektedir.  

Şarj ara kablosundaki fiş, istasyon üzerindeki prize takılarak şarj işlemi gerçekleştirilmektedir. Şarj fişi, içerisinde araç ile istasyon arasındaki iletişimin kurulması için özel bir yapıya sahiptir. Bu iletişim, şarj fişinin doğru takılıp takılmadığı ve kablonun şarj akımı kapasitesi bilgilerini içerir.

İstasyonda gerçekleştirilen tüm elektrik ve elektro-mekanik fonksiyonlar GERSAN Elektrik bünyesinde geliştirilmiş bir yerli ve milli elektronik kontrol sistemi ile kontrol edilmektedir. İstasyonlar duvar tip veya dikili tip modellere sahiptir. IP65 standartlarında çelik veya plastik gövdeye sahiptir.

AKILLI TİP ŞARJ İSTASYONU

Akıllı tip (ödeme sistemli) şarj istasyonu, tek fazlı 16A seviyesinden üç fazlı 32A seviyesine kadar şarj akımına kadar sahip olup, aracın kapasitesine göre değişim gösteren sürelerde şarj edebilmektedir. 

İstasyon, kWh enerji ölçer, RFID kart okuyucu, 7″ dokunmatik ekran, haberleşme, dahili yazılım gibi fonksiyonlar içermektedir. Dokunmatik ekran, dahili yazılım ile kullanıcıyı yönlendiren görsel animasyonlar içermektedir. 

İstasyon, IEC 62196 standartlarında 1 adet Mod-3 Tip-2 şarj prizine sahiptir. Opsiyonel olarak aynı anda 4 aracın şarj edebilmesi için 4 taneye kadar priz konulabilmektedir. Priz için tek fazlı “Schuko” veya “CEE” priz de kullanılabilmektedir. Opsiyonel olarak prizin bulunduğu bölme, manyetik kilit mekanizmasına sahip kayar kapak ile gizlenebilmektedir.  

Şarj ara kablosundaki fiş, istasyon üzerindeki prize takılarak şarj işlemi gerçekleştirilmektedir. Şarj fişi, içerisinde araç ile istasyon arasındaki iletişimin kurulması için özel bir yapıya sahiptir. Bu iletişim, şarj fişinin doğru takılıp takılmadığı ve aracın şarj akımı bilgilerini içerir.

İstasyonda gerçekleştirilen tüm elektrik ve elektro-mekanik fonksiyonlar GERSAN Elektrik bünyesinde geliştirilmiş bir elektronik kontrol sistemi ile kontrol edilmektedir. İstasyonlar duvar tip veya dikili tip modellere sahiptir. Dış ortamlarda kullanıma uygun olup IP55 standartlarında çelik gövdeye sahiptir.

Antalya Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
Gersan Elektrik G-Charge Çözümleri

DC TİP ŞARJ İSTASYONU

DC (Hızlı) şarj istasyonu, 15kW seviyesinden 350kW ve daha fazlası güç seviyesine kadar şarj gücüne sahip olup, aracın kapasitesine göre değişim gösteren sürelerde şarj edebilmektedir.

İstasyon, CCS/Chademo standartlarında 1 adet Fiş ve Mod-3, Tip-2 şarj prizine sahip olabilmektedir. Opsiyonel olarak aynı anda aracın AC yada DC şarj edebilmesi için fiş/priz içermektedir. Opsiyonel olarak prizin bulunduğu bölme, manyetik kilit mekanizmasına sahip kayar kapak ile gizlenebilmektedir.  

Şarj ara kablosundaki fiş, istasyon üzerindeki prize takılarak şarj işlemi gerçekleştirilmektedir. Şarj fişi, içerisinde araç ile istasyon arasındaki iletişimin kurulması için özel bir yapıya sahiptir. Bu iletişim, şarj fişinin doğru takılıp takılmadığı ve aracın şarj akımı bilgilerini içerir.

İstasyonda gerçekleştirilen tüm elektrik ve elektro-mekanik fonksiyonlar GERSAN Elektrik bünyesinde geliştirilmiş bir elektronik kontrol sistemi ile kontrol edilmektedir. İstasyonlar duvar tip veya dikili tip modellere sahiptir. Dış ortamlarda kullanıma uygun olup IP55 standartlarında çelik gövdeye sahiptir.

On-Board AC-DC Charger

On-board AC/DC anahtarlama güç dönüştürücüsü. Gelişmiş rezonans frekans modülasyon teknolojisi, yüksek verim, büyük güç, küçük boyut ve güvenilir çalışma. Şarj modu, sabit güç ve sabit voltaj arasında otomatik dönüşümü benimser, bu da yükü etkili bir şekilde azaltır.  

Aktif güç faktörü düzeltmesi ile elektrik şebekesine sıfır kirlilik, Geniş giriş ve çıkış voltaj aralığı, CAN2.0B iletişim protokolünü kullanarak, akıllı şarj fonksiyonu ile, akıllı izleme hatası alarm koruması ile; araç aküsü yönetim sistemi güç kaynağı için dahili 24V bağımsız yardımcı güç kaynağı. Bu güç kaynağı, yeni enerji araçlar için yüksek voltajlı akülerin şarj edilmesi için özel olarak tasarlanmıştır.

Dünyanın önde gelen otomotiv güç kaynağı üreticileri ile tamamen uyumludur ve tüm performans göstergeleri uluslararası emsallere ulaşmış veya aşmıştır ve uzun süredir faaliyet göstermektedir. Bu güç kaynakları serisi, sabit voltaj ve sabit akım gücü gerektiren farklı alanlara da uygulanabilir. Antalya elektrikli araç şarj çözümleri için detaylı bilgi almak için sizi mağazamıza bekliyoruz.

Comments are closed.